Company Logo

Да развием въображението на детето!

   Всяка илюстрация има различна задача, но всяка ще развие въображението на детето или ще бъде изпълнена спрямо неговия опит.

   Това е добър вариант на видите как мисли вашето дете при изпълнението на задачата.

   Не бързайте да помагате. Оставете го само да прояви своето творчество!

(следва продължение)

Илюстрации: Pinterest 

Изготвил: Йорданка Какалова

Психолог: Ирена Константинова 

 

Няма да изказвам мнение дали е опасен, колко опасен и какъв феномен е COVID-19, защото за мен е все едно какъв вид е вируса ако той причинява сътресения в здравния и социален живот. Иска ми се обаче да насоча вниманието на възрастните към чувствителността на децата при подобни ситуации. Няма как при положение, че от всякъде се говори за вируса децата да не са чули, да не са усетили, че се случва нещо извънредно. Не подминавайте тревогите им, фантазиите им, страховете им. 

 1. При малките деца в яслена възраст не е необходимо да правите нищо повече от това да спазвате противоепидемични мерки и съответно да създавате култура на хигиена на детето.

 2. При деца в градинска възраст е добре да ги попитате дали знаят нещо за вируса, от къде го знаят и да им обрисувате реалната картина съобразена с възрастта им. Често децата чуват неща, които не разбират, но реално попиват емоцията и стават тревожни. Обяснете им, че е важно да спазваме мерки за сигурност и разбира се повишаване на културата ми на хигиена през обянения защо е необходимо да си изпълняват правилата.

  3.При децата в училищна възраст е важно да ги попитате какво знаят и какво си представят. Много често децата в тази възраст се страхуват от смъртта и ... зомбитата от игрите и филмите. Обяснете им с подходящи думи за възрастта, какво представлява вируса( и че винаги е имало), но хората знаят какво да правят, за да се ограничи разпростанението му. Обяснете на детето, че това не е пандемия и че има мерки, които е необходимо да се вземат, но ако се разболеят ще се излекуват. Важно е да отговаряте докато детето пита. 

*Както отбелязах вашата тревожност става тревожност и на детето. Внимавайте какви думи използвате и дайте възможност на детето да пита, а не да фантазира.

Бъдете здрави!

Психолог: Ирена Константинова 

 

рубрика на психолога 2

 

рубрика на психолога 3

 

рубрика на психолога 4

 

 

Психологическа подкрепа

 

 Всяка емоция и всяко поведение си имат обяснение! Често възрастните не успяват да видят какво се крие от другата страна!
 
 Но знаете ли какво искат да чуят децата когато са тъжни, уплашени, ядосани или разочаровани?:
FB IMG 1607067563611
 
FB IMG 1607067573130
 
Какво е да си родител?????
Любов, търпение, споделеност на време, емоции, игри......
Детето винаги търси внимание! А зад това - се крие потребността му от безгранична любов!
Йорданка Какалова
Психолог: Ирена Константинова 
FB IMG 1607067781936

 

Есенното тържество на група " Звездички" 2020 г

Screenshot 20201106 134006 Video Player

Screenshot 20201106 134032 Video Player

Screenshot 20201106 135722 Video Player

Протоколи и Заповеди ДОД

Протоколи ДОД

 

Заповеди ДОД

Алгоритъм COVID - 19

Свали от тук!

План за работа в ДГ№178

План за работа в ДГ№178
Copyright@2016 ДГ №178 "Сребърно копитце" София All Right Reserved
дизайн ИнфорМер - Мария Войнова.